Categorie archief: Groep 3-4

5 leuke Franse lesideeën!

Hier vind je 5 ideeën voor een leuke Franse les op de basisschool of in de brugklas. De lessen zijn geschikt voor beginners (leeftijd van ongeveer 6-14 jaar).

De meester of juf hoeft zelf maar een klein beetje Frans te spreken om te lessen te kunnen begeleiden.

Meer kennis van het Frans bij de docent is handig, maar hoeft niet. De lessuggesties bevatten veel gratis lesmateriaal – spelideeën, lesvideo’s en lesbrieven – die je helpen snel een leuke les neer te zetten. Enthousiasme voor Frankrijk en de Franse taal is het belangrijkste element voor het slagen van de lessen. Heb je vragen of suggesties? Laat het me weten via een mail of reactie onderaan deze pagina!

Alors….on y va? / Zullen we beginnen?

 

Lees verder 5 leuke Franse lesideeën!

Franse methodes basisonderwijs deel #6: Ludo et ses amis

ludo-et-ses-amis
Frans leren voor 5-8 jarigen met Ludo en zijn vrienden!

Ludo le Robot en zijn vriendje Léo le Lapin (Léo Konijn) staan te trappelen om Franse les te gaan geven….speciaal aan kinderen uit groep 3 t/m 5 van de basisschool. De methode is onlangs vernieuwd (2015) en heeft een frisse uitstraling. De tekeningen, educatieve spelletjes, liedjes, gedichten en opdrachten nodigen uit om gelijk te beginnen.

Dit is deel #6 in de serie Franse methodes voor het basisonderwijs. Lees verder Franse methodes basisonderwijs deel #6: Ludo et ses amis

Franse methodes Basisonderwijs #5: Les Loustics

Les Loustics A1.1. voorkant kl
Les Loustics: Frans voor kinderen van 6 t/m 9 jaar

Een van mijn favoriete methodes voor de onder- en middenbouw (groep 3 t/m 5) van de basisschool is ‘Les Loustics’: de methode is heel aantrekkelijk vormgegeven en bevat een enorme rijkdom aan materialen en werkvormen. Kinderen leren Frans aan de hand van oefeningen, spellen, rijmpjes, liedjes, recepten en zelfs met goocheltrucs.

Dit is deel #5 in de serie Franse Methodes voor het basisonderwijs.

 

Samenvatting Franse lesmethode “Les Loustics”

Een aantrekkelijke en toegankelijke methode (2013) voor  groep 3 t/m 5 van de basisschool is ‘Les Loustics’ van uitgeverij Hachette. De basisset voor de leerling kost zo’n 20 euro per leerjaar en bestaat uit een tekst- en een activiteitenboek – inclusief liedjes-cd en vrolijk sticker-katern, die in Nederland te bestellen is o.a. via Boekhandel Athenaeum, Intertaal en Uitgeverij Averbode.

De hele serie beslaat 3 leerjaren – Les Loustics 1, 2 en 3 – die elk 6 hoofdstukken bevatten. Gedurende 3 jaar worden de leerlingen meegenomen in de leefwereld van de Franse familie Legrand en hun kinderen Alice, Léo en Maggie (‘Les Loustics’ ofwel de grappenmakers). Zowel de vormgeving als de rijkdom aan werkvormen – en materialen spreken mij erg aan. Ik kan me voorstellen dat kinderen van 6 t/m 9 jaar zich helemaal uit kunnen leven met alle creatieve oefeningen, spellen, rijmpjes, liedjes, recepten en zelfs goocheltrucs die aangeboden worden. Echt een feestje om zo Frans te leren!

Jammer is alleen dat er geen methodesite is waarbij de kinderen thuis nog extra kunnen spelen en oefenen. Voor de leerkracht is er een gratis te downloaden docentenhandleiding (ook te koop in papieren versie), digibord-versie en een boek vol spel- en differentiatie-ideeën, dat ook los van de methode is te gebruiken. Aan het eind van leerjaar 2 bereiken de leerlingen ERK-niveau A1 en na leerjaar 3 ERK-niveau A2.1. Pas mal! 

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 3 t/m 8 van de basisschool.