Lesidee groep 8 ter voorbereiding op de brugklas!
ERK-niveau: A1 (beginner).
Activiteit: Woordjes en wereldburgerschap (Franse eetcultuur).
Leeftijd: 10-14 jaar (groep 7, groep 8, brugklas).
Waaruit bestaat een typisch Franse maaltijd? Hoe lees je een Franse menukaart? En welke Franse gerechten kun je daarop vinden? Dit zijn de onderwerpen van de lessenreeks Au restaurant (In het restaurant) die ik heb gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool. Op dit moment geef ik de reeks aan leerlingen uit groep 7/8 van ‘mijn’ basisschool in Zoetermeer. In dit artikel vind je een les uit deze reeks. Doe ook mee en leer bestellen in een Frans restaurant! Aan het eind van deze les maak je zelf een Franse menukaart.
1. Dit ga je leren:
- Waarom is lekker eten zo belangrijk in Frankrijk? (eetcultuur/la gastronomie).
- Uit welke onderdelen bestaat een Franse maaltijd?
- Wat zijn typisch Franse gerechten?
- Hoe lees (én maak) je een Franse menukaart?
2. Video: mijn lievelingsgerecht
In Frankrijk is het heel gewoon dat kinderen op school een warme maaltijd eten, compleet met voor-, hoofd- en nagerecht. In deze video À table van Adomania, zie je leerlingen van een Franse middelbare school tijdens de lunchpauze in de kantine (la cantine). Terwijl de leerlingen hun lunch eten, praten ze over hun lievelingsgerechten (les plats préférés).
Vraag: Welke gerechten herken jij?
En wat is jouw lievelingsgerecht?
TIP! Bespreek voor je de video bekijkt wat jullie eigen lievelingsgerechten zijn. Wat vind jij lekker? Wat eet je graag tussen de middag? En wat kies je in een restaurant?
3. Instructie
In Frankrijk is lekker eten tot een kunst verheven. Voor de meeste Fransen zijn de maaltijden belangrijke momenten op de dag, waar men uitgebreid de tijd voor neemt. Het is een moment om te genieten van goed eten en drinken (het liefst afkomstig uit Frankrijk zelf) en van elkaars gezelschap. Niet alleen in een restaurant, maar ook thuis en dus zelfs in de Franse schoolkantine, zoals we net in de video zagen. Vaak bestaat een maaltijd uit (minstens) 4 gangen. Leer hier hoe de onderdelen van een Franse maaltijd heten.
Les entrées = Voorgerechten (enkelvoud: l’entrée).
Les plats principaux = Hoofdgerechten (enkelvoud: le plat principal).
Les desserts = Nagerechten / toetjes (enkelvoud: le dessert).
Les fromages = Kazen (enkelvoud: le fromage). Dit is een aparte gang, na het dessert! Vaak kun je kiezen uit meerdere kazen, die je worden aangeboden op een kaasplankje.
4. Voorbeeld menukaart
Hieronder vind je een aantal gerechten terug uit de video over de Franse schoolkantine die je net zag. Ik heb ze aangevuld met andere typisch Franse gerechten. Je kunt deze gerechten ook tegenkomen op de menukaart van een Frans restaurant.
Les entrées
Voorbeelden van voorgerechten:
- La pastèque (watermeloen).
- Le paté (paté, vaak geserveerd met augurk).
- La salade (een salade, bijvoorbeeld met geitenkaas, zoals op deze foto).
- Les huîtres (oesters).
- Les escargots (slakken, geserveerd in hun huisjes met warme kruidenboter).
Les plats principaux
Voorbeelden van hoofdgerechten zijn:
- Le Hachis Parmentier (ovenschotel met gehakt, aardappels en Parmezaanse kaas).
- Le canard à l’orange (eend met sinaasappelsaus).
- Le poisson (vis, op de foto: zalm).
- Le Boeuf bourguignon (een stoofschotel met rundvlees, wijn en groenten).
- Le coq au vin (haantje met wijn, ui en wortel).
Les desserts
Voorbeelden van typisch Franse nagerechten zijn:
- La tarte tatin (een omgekeerde appeltaart met karamelsmaak).
- La crême brulée (een warm vanilletoetje met een knapperig, warm laagje suiker).
- Les crêpes (dunne Franse pannenkoeken).
- La glace (ijs).
- La mousse au chocolat (chocolademousse).
Les fromages
Voorbeelden van Franse kazen (kaas is een vast onderdeel van de Franse warme maaltijd…je kunt het kiezen ná het dessert en je eet het vaak met stokbrood):
- Le Camembert (een zachte kaas gemaakt van koeienmelk).
- Le Roquefort (een schimmelkaas).
- Le fromage de chèvre (geitenkaas).
TIP! Klik de foto’s aan om de afbeeldingen in hogere resolutie te bekijken. De foto’s zijn afkomstig van Pixabay en van Wikipedia (ongewijzigd, licentie Creative Commons CC BY-SA 4.0).
5. Maak je eigen menu
Maak nu zelf een menukaart op een stevig vel papier, net als de leerlingen uit de klas van De Franse Juf. Zet er gerechten op die jij lekker zou vinden om te eten. Je mag je laten inspireren door de voorbeelden in dit artikel. Leuker is het natuurlijk als je zélf nog meer Franse gerechten opzoekt op internet. Veel succes en eet smakelijk! Bon appétit!
- Bedenk eerste een Franse naam voor jouw restaurant.
- Schrijf de naam op de voorkant van het vel papier en maak er een tekening bij.
- Schrijf op de achterkant van jouw menukaart deze onderdelen:
- Les entrées: minstens 3 voorgerechten.
- Les plats principaux: minstens 3 hoofdgerechten.
- Les desserts: minstens 3 nagerechten.
- Les fromages: minstens 3 kazen.
- Extra: kies eventueel ook 3 dranken (les boissons).
- Schrijf achter ieder gerecht een prijs (let op: Fransen schrijven de prijs altijd in euros, dus meervoud met een s achter euro).
- Is je kaart klaar? Speel dan een rollenspel, waarbij jullie om de beurt bestellen van jullie eigen menukaarten. Bon appétit! Eet smakelijk!
TIP! STUUR JOUW MENU TOE
- Stuur jouw Franse menu toe aan De Franse Juf: info@defransejuf.nl De mooiste menukaarten krijgen een plekje op mijn blog!
- Kijk ook bij Rollenspel: Bestellen in een restaurant (met woordenlijst).
Menus van leerlingen uit Deltagroep 7/8 van IKC De Piramide in Zoetermeer. Bravo!!!