Franstalige landen en hun vlaggen

Frans is een wereldtaal. Want niet alleen in Frankrijk wordt Frans gesproken…in véél meer landen is Frans de moedertaal of de officiële taal. Sterker nog: op alle continenten zijn er wel één of meer landen waar Frans gesproken wordt. In het totaal spreken meer dan 200 miljoen mensen Frans in de wereld. Hieronder vind je zes van deze Franstalige landen met hun vlag.

Mèt tips voor gratis lesbrief en kleurplaat.

In de blauwe landen is Frans de moedertaal of een officiële taal. Bron Wiki Commons.

Meer dan 200 miljoen mensen spreken Frans wereldwijd: voor 119 miljoen wereldbewoners is Frans de moedertaal. Daarnaast zijn er nog ruim 80 miljoen mensen die wonen in een land waar Frans een officiële taal is. Hieronder zie je zes vlaggen van belangrijke Franstalige landen: Frankrijk, België, Zwitserland, Canada, Senegal en Madagascar.

 

LA FRANCE = FRANKRIJK

Wist je dat Frankrijk ook gebiedsdelen ‘overzee’ heeft, vooral in het Caraïbisch gebied en in de Stille Oceaan? Deze overzeese-gebiedsdelen hetenles Domaines et Territoires d’Outre Mer’, afgekort les Dom-Tom. In deze overzeese gebiedsdelen wonen zo’n 2,5 miljoen mensen, die Frans spreken. Net als de 67 miljoen Fransen in Frankrijk zelf.

 

LA BELGIQUE = BELGIË

Het Frans is de officiële taal in het Waalse deel van België (= la Wallonie ofwel Wallonië). Fransen en Walen kunnen elkaar goed verstaan. Maar…net als het Vlaams anders klinkt dan het Nederlands, klinkt het Waals ook anders dan Frans dat men in Frankrijk spreekt. Voor buitenlanders is het verschil moeilijk te horen. Wil je weten hoe Belgisch Frans klinkt? In de trailer van de bekende film ‘Rien à déclarer‘ kun je Belgisch Frans beluisteren.

 

LA SUISSE = ZWITSERLAND

Zwitserland heeft 4 officiële talen, waar het Frans er één van is (naast Duits,  Italiaans en Reto-Romaans). Ook voor het Frans uit Zwitserland geldt, dat het erg lijkt op ‘Frans-Frans’.  Luister maar: in deze Youtube-video stelt de Zwitserse vlogger Alexandre zich voor. 

 

LE CANADA = CANADA

In het oosten van Canada – regio Québec – spreekt men ook Frans.  Canadees Frans klinkt wel duidelijk anders dan het Frans dat je hoort in Frankrijk.  Luister eens naar deze Youtube-video ‘Québécois pour les nuls’  Kun je dit Canadese meisje verstaan?

 

LA RÉPUBLIQUE DE MADAGASCAR =

MADAGASKAR

Afrika is het werelddeel waar het meest Frans gesproken wordt. Zo ook in het Afrikaanse land Madagaskar: Frans is er een van de twee officiële talen.

 

LE SÉNÉGAL = SENEGAL

In veel landen van West-Afrika is Frans de officiële taal. Frankrijk had vroeger namelijk veel kolonies in deze regio. Ook in het West-Afrikaanse land Senegal spreekt men Frans, naast de eigen taal ‘Wolof’. Op deze Youtube-video kun je horen hoe het Frans uit Senegal klinkt (en het Wolof). 

 

TIPS: LESBRIEF & KLEURPLAAT

Wil je meer informatie over ‘La Francophonie‘ – de landen waar Frans gesproken wordt? Kijk dan eens op onderstaande websites:

 

Deel dit bericht:Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

4 gedachten over “Franstalige landen en hun vlaggen

  1. Hallo, erg blij met deze site mijn dochters van 8 en 10 zitten nu net in Frankrijk op school maar bezitten geen basis Frans en ivm overvolle klasje en gebrek aan tijd door de juf hebben wij deze site hard nodig.

  2. Bonjour Olga,
    Super! Wat ontzettend leuk!
    Ik ben zeer blij met jouw lessuggesties, tips en linkjes!
    Ga vanmiddag meteen de lesbrief over de francophonie gebruiken. Helemaal top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *