Franse werkwoorden leren #1: tips per leerstijl

Kijk eens goed naar jouw leerstijl: op welke manier leer jij het best?

ERK-niveau: Vanaf A1 (beginners)

Activiteit: grammatica

Op een leukere manier de Franse werkwoorden leren dan met alleen maar rijtjes stampen? Dat kan! In dit vernieuwde blogbericht geef ik tips voor leerlingen in de brugklas en onderbouw vmbo, havo en vwo. Kies vooral een manier van oefenen die bij jou past, bijvoorbeeld met muziek, plaatjes of een wedstrijdje. Probeer deze leertips eens!

TIPS: FRANSE WERKWOORDEN OEFENEN

1. Werkwoorden leren met muziek

Houd je van muziek? Probeer dan eens de Franse werkwoordvervoegingen met een liedje te leren. Juist omdat je ze in een bepaald (prettig) ritme hoort, onthoud je ze beter! Op Youtube zijn veel leuke Franse lesvideo’s te vinden. Kies een nummer uit dat je het meest aanspreekt en beluister het aandachtig. Hoe vaker je luistert, hoe beter! Na een tijdje zul je merken dat je de werkwoorden zo uit je hoofd kunt vervoegen. En spreekt de muziek je niet aan? Maak dan je eigen liedje of rap!

 

2. Werkwoorden leren met spelletjes en wedstrijdjes!

Ben je een winner? Houd je van spelletjes? Doe dan het een werkwoorden-wedstrijdje! Er zijn verschillende websites waar je je kennis van Franse werkwoorden online kunt vergelijken met die van andere spelers, bijvoorbeeld het Pink Panter Spel. Hoe vaker je speelt, hoe beter je scores (en hoe beter je de werkwoorden leert).

Klik hier voor het werkwoordenspel met de Pink Panter:

3. Werkwoorden leren met plaatjes

Ben je een beelddenker? Maak je graag plaatjes van de lesstof? Kijk dan eens op de site ‘Ik leer in beelden’. Hier staat een originele manier beschreven om werkwoordvervoegingen te onthouden. Het principe is eenvoudig: teken een wolk met middenin het hele werkwoord. Schrijf daar omheen de vervoeging van het werkwoord. Door steeds op een vaste, herkenbare manier de vervoegingen te ordenen, ga je ze steeds makkelijker onthouden. Vooral mensen die denken in beelden (‘beelddenkers’) en dyslectici vinden deze manier van leren vaak fijn.

Klik hier voor meer informatie over Franse werkwoorden leren met beelden. 

4. Werkwoorden leren door te bewegen

Houd je veel van sporten en bewegen? Probeer dan eens om de rijtjes van werkwoorden al bewegend te leren. Ga bijvoorbeeld trampoline of touwtje springen terwijl je de vervoegingen van het werkwoord être hardop zegt. Of bedenk zelf een manier om al bewegend de werkwoorden in je hoofd te krijgen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je je hersenen extra stimuleert om informatie op te nemen als je tegelijkertijd beweegt. Daarnaast is het ook leuker om zo te leren en kan het schoolstress verminderen.

Zie ook mijn blogbericht over het profielwerkstuk: Rennend Franse woordjes leren.

5. Werkwoorden leren door te schrijven en te ‘stampen’

Tenslotte kun je natuurlijk de werkwoorden ook op de ‘oldschool‘ manier leren: door ze uit je hoofd te leren en door veel invuloefeningen te maken. Daarbij helpt het om actief te leren: lees de werkwoordsvormen hardop voor en schrijf of typ ze over. Maak oefeningen….misschien is dit wel jouw manier? Je leert het alleen door te proberen.

Oefen bijvoorbeeld op de werkwoorden-oefensite Verbuga.eu.

Veel succes! Bonne chance!

Foto’s: met dank aan Pixabay.

3 gedachten over “Franse werkwoorden leren #1: tips per leerstijl

  1. Hoi Linda,
    Kijk eens op de website logicieleducatif.fr. Hier vind je allerlei leuke oefeningen met werkwoorden en ook mini-posters, zoals deze van het werkwoord être: https://www.logicieleducatif.fr/fiches/conjugaison-grammaire/etre/etre-1.pdf

    Verder een tip voor als je weer eens op vakantie bent in Frankrijk: in Franse boekhandels en supermarkten kun je voor weinig geld placemats en posters kopen met vervoegingen van de meest gebruikte werkwoorden. Groetjes, Juf Olga

  2. Bedankt voor de leuke speelse en nuttige tips die ik hier tegenkom. Ik zoek eigenlijk nog lijstjes van de werkwoorden om uit te printen en in de wc op te hangen, net zoals de tafels vroeger. Is daar hier ook ergens een bestandje van toevallig?

Reacties zijn gesloten.