ERK-niveau: A1 t/m C1.
Activiteit: digitale uitwisseling tussen scholen in Europa.
Leeftijd: 6 t/m 18 jaar.
Dit schooljaar doe ik met mijn groep uit Zoetermeer mee met een digitaal uitwisselingsproject: eTwinning. We maken – in het Frans – kennis met leeftijdgenoten uit andere landen die ook Frans leren op de basisschool. Een soort gluren bij de buren dus! Het eTwinning-programma staat open voor basisscholen, middelbare scholen en scholen van het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). Lees hier mijn ervaringen.
eTwinning in het kort
eTwinning is een digitaal uitwisselingsprogramma van de Europese Commissie, dat in Nederland georganiseerd wordt door Nuffic (de organisatie voor internationalisering van het onderwijs). Via dit programma kunnen klassen van basisscholen, middelbare scholen en MBO’s uit verschillende landen digitaal met elkaar kennis maken en communiceren. Zo kun je op een leuke manier een vreemde taal oefenen en leren hoe kinderen in andere landen leven (kerndoelen Vreemde Talen en Wereldburgerschap).
Ook voor de basisschool
eTwinning is er dus ook voor de basisschool. Er zijn steeds meer Nederlandse basisschoolklassen die meedoen met een eTwinnings-project in het Engels. Wat betreft Franse eTwinningsprojecten voor de basisschool, zijn wij de eerste klas in Nederland die meedoet. Als vakleerkracht Frans op de basisschool ben ik daar best trots op!
Partnerscholen
Met groep 7/8 van de basisschool uit Zoetermeer en hun enthousiaste groepsleerkracht, heb ik me ingeschreven voor een project over natuur en milieu. Naast onze groep, doen ook klassen mee van basisscholen in o.a. Spanje, België en Turkije. Net als wij leren zij al een beetje Frans op de basisschool. Samen met deze partnerscholen gaan we leuke en eenvoudige opdrachten doen: tekeningen maken, liedjes zingen, filmpjes maken en meer. En we gaan ook via Skype bij elkaar in de klas kijken.
Jezelf voorstellen
Maar de eerste opdracht is natuurlijk jezelf voorstellen in het Frans. Dat hebben we op een creatieve manier gedaan: met tekeningen en kleine Franse zinnetjes (zoals Je m’appelle/ik heet, J’ai 10 ans/Ik ben 10 jaar en J’aime le foot/ Ik houd van voetbal). Ook de kinderen uit de buitenlandse klassen hebben zich al aan ons voorgesteld met mooie ‘Word Art-tekeningen”. Dat zijn tekeningen die opgebouwd zijn uit allerlei woorden (in dit geval Franse woorden en zinnen om je voor te stellen). De presentaties zijn super geworden!
Veilig
Alle foto’s en filmpjes die we maken van de kinderen in het kader van dit project, worden geupload naar een beveiligde omgeving. Zo weten we dat het beeldmateriaal alleen bij de klassen terecht komt waar wij het project mee doen. Verder heeft de school van te voren toestemming gevraagd aan de ouders om beeldmateriaal van de kinderen te mogen gebruiken in het kader van dit eTwinning-project.
Leef je uit!
Na de herfstvakantie gaan we verder met dit superleuke project. We gaan meer uitdagende opdrachten doen over het thema van ons project. Via speciale eTwinning-ambassadeurs (inspirerende docenten die al veel ervaring hebben met eTwinning) en via de site van eTwinning, krijgen we allerlei ideeën aangereikt over creatieve werkvormen. Toegegeven…het kost aardig wat tijd om zo’n digitaal uitwisselingsproject te organiseren voor je klas. Maar je krijgt er veel voor terug: de kinderen leven zich uit met creatieve opdrachten, nemen een kijkje over de grens en leren ondertussen Frans. Pas mal!
Meer informatie:
Meer informatie over het digitale uitwisselingsproject van de Europese Unie voor scholen, vind je op www.etwinning.net (deelname is gratis).