Tijdens de laatste Franse les bak ik dit jaar een yoghurttaart met mijn leerlingen: un gâteau au yaourt…dé klassieke Franse kindertaart. Het is niet alleen leuk en makkelijk – en lèkker – maar zo passen de kinderen ook Franse woorden toe die ze geleerd hebben. Tijdens het bakken hebben we het natuurlijk over hoeveelheden (getallen) en ingrediënten en praten we over welk eten we lekker (en niet lekker) vinden.
Hier vind je het recept van de Franse yoghurttaart (in het Nederlands èn in het Frans).
Recette – Gâteau au yaourt (Recept Franse yoghurttaart)
Pour 4 personnes (voor 4 personen)
Temps de préparation: 10 minutes (bereidingstijd: 10 minuten)
Temps de cuisson: 20 à 30 minutes (baktijd: 20 à 30 minutes)
Deze lekkere Franse kindertaart bak je zo! In Frankrijk leren heel jonge kinderen hem al te maken. Dat kan omdat het recept zo eenvoudig is. De basis van het recept vormt een bakje yoghurt (naturel) van 125 gram: un pot de yaourt nature. Nadat je de yoghurt in een grote kom – un saladier – hebt gedaan, gebruik je vervolgens het lege yoghurtbakje – le pot – om de juiste hoeveelheden suiker, meel en olie af te meten. Zie het recept hieronder.
Ingrédients (ingrediënten):
- 1 pot de yaourt nature (1 bakje yoghurt van 125 gram:. Zelf gebruik ik gewone volle yoghurt).
- 2 pots de sucre (2 bakjes suiker -> gebruik om de hoeveelheid af te meten dus het lege yoghurtbakje)
- 3 pots de farine (3 bakjes bloem)
- 4 oeufs (4 eieren)
- 1 pot d’huile (1 bakje zonnebloemolie)
- 1 sachet de sucre vanillé (1 zakje vanillesuiker)
- 1 sachet de levure (1 zakje bakpoeder)
- 1 pincée de sel (1 snufje zout)
- un peu de beurre (een beetje boter om de schaal in te vetten)
Préparation (bereiding):
- Préchauffez le four à 180 C (verwarm de over voor op 180 graden Celsius)
- Beurrez un moule à gâteau (vet een (rond) bakblik in met een beetje boter)
- Mélangez le yaourt, la levure, le sucre, le sucre vanillé, les oeufs, le sel et l’huile (doe de yoghurt in een kom en roer er de bakpoeder, suiker, vanillesuiker, de eieren, het zout en de zonnebloemolie door)
- Incorporez doucement la farine (voeg beetje bij beetje het bloem aan het mengsel toe…blijf goed roeren! Hoe langer je roert – of mixt – hoe beter!)
- Versez la pâte dans le moule (doe het beslag in de taartvorm)
- Mettez à cuire pendant 20 à 30 minutes (bak de taart 20 à 30 minuten gaar in de oven. Zet eventueel aan het eind de oven nog even op 200 graden C).
Versier je taart eventueel nog met vruchten, stukjes chocola, kokos- of amandelschaafsel. Ook lekker is om extra ingrediënten door het beslag te roeren. Gebruik je fantasie!
Bon appétit! Eet smakelijk!
TIP: Een boek vól met allerlei variaties op de yoghurttaart: ‘Simple comme un gâteau de yaourt’ van Marmiton. Aanrader!
Zal ik zeker maken ziet er goed en duidelijk uit,